Favoriet fragment Maurice

De Keuringsdienst bestaat tien jaar. Om dat te vieren duiken we dit seizoen in ons archief. Iedere week vertelt een (oud) verslaggever over zijn favoriete of meest indrukwekkende fragment.

Deze week is het de beurt aan Maurice Dekkers. Hij is de bedenker en de oprichter van de Keuringsdienst van Waarde. Daarnaast is hij al verslaggever sinds de start van het programma in 2003.

Asperges
Een aantal jaren geleden reisde ik voor het eerst naar Peru. Daar bezocht ik een bedrijf dat asperges teelt voor de Nederlandse markt. Twintig jaar geleden zijn ze begonnen met het 'verbouw' klaar maken van een stuk woestijn. Nu bezit dat ene bedrijf meer aspergegrond dan alle Nederlandse aspergetelers bij elkaar. Ze transporteren zowel witte als groene 'verse' asperges met de boot naar Nederland. Het hele jaar door.
Mensen vragen me vaak of ik nog wel iets kan eten na het maken van 10 jaar Keuringsdienst. ''Alles.'' zeg ik dan. "Behalve plofkip en asperges uit Peru."

Arbeidsomstandigheden
Ik ben in veel landen geweest en ik heb veel fabrieken bezocht, maar de arbeidsomstandigheden in Peru zijn de meest verschrikkelijke die ik ooit heb gezien. De mensen die het 'geluk' hebben om buiten te werken staan hele dagen, krom gebogen, in de brandende zon, maar de mensen die de binnen dienst draaien staan in de economiehel op aarde.

Hongerloon
In de ochtend, rond een uur of zes, worden ze opgehaald door het busje van de fabriek. Om negen uur 's avonds zijn ze weer thuis. Zes dagen per week. Meestal vrouwen met kinderen. Kinderen die ze bijna nooit zien. Werken voor een schamel hongerloon aan een product dat zoveel water nodig heeft dat het een bedreiging vormt voor de mens die er leeft. Voor ons. Omdat wij het hele jaar door willen 'genieten' van asperges.

Video player