Favoriet fragment Ajouad

De Keuringsdienst bestaat tien jaar. Om dat te vieren duiken we dit seizoen in ons archief. Iedere week vertelt een (oud) verslaggever over zijn favoriete of meest indrukwekkende fragment.

Deze week is het de beurt aan Ajouad El Miloudi. Hij is sinds 2012 verslaggever bij de Keuringsdienst van Waarde.

Mondgeblazen glas
Een tijdje geleden kocht ik een nieuwe lamp bij Ikea. De lamp kostte net geen tien euro en dat vond ik verbazingwekkend goedkoop. Toen ik hem thuis wat beter bekeek snapte ik de prijs wel, hij is namelijk gemaakt van een soort nep aluminium en bestaat maar uit twee elementen. Dat is dus makkelijk en goedkoop te produceren. Een product waarvan de prijs wel onverklaarbaar laag blijft zijn de mondgeblazen wijnglazen van Ikea. Hoe is het mogelijk dat een glas dat ambachtelijk met de mond is geblazen maar 1,50 euro kost? Die anderhalve euro dekt de kosten voor het materiaal en de arbeider en dan maakt Ikea er ook nog winst op. Hoe kan dat? En hoe worden die glazen dan gemaakt?

Fragment
In mijn favoriete fragment loopt Maarten een gigantische fabriekshal binnen. Je ziet in één oogopslag dat er daadwerkelijk tientallen Chinezen de hele dag door wijnglazen aan het blazen zijn. Het klopt dus gewoon. En dat voor 1,50 euro. Dit fragment is bevestigend, extreem verbazingwekkend, indrukwekkend en ergens ook wel heftig. 

Video player