Favoriet fragment Teun

De keuringsdienst bestaat tien jaar. Om dat te vieren duiken we dit seizoen in ons archief. Iedere week vertelt een (oud) verslaggever over zijn favoriete of meest indrukwekkende fragment.

Deze week is het de beurt aan een oude bekende. Hij is verslaggever van het eerst uur en keerde dit seizoen na een pauze van twee jaar terug: Teun van de Keuken.

Fragment
"In mijn meest indrukwekkende fragment uit tien jaar Keuringsdienst zien we hoe een tropisch regenwoud in Argentinië wordt neergehaald.

Genetisch gemanipuleerd varkensvoer
In dat seizoen hadden we twee varkentjes, Ot en Sien. Collega-verslaggever Wouter Klootwijk hield de beesten in zijn tuin. Hij voerde ze met al het eten dat in de uitzendingen werden behandeld. Ze vraten alles, behalve sinaasappelschillen. Daar houden varkens kennelijk niet van. Niet alle varkens hebben de luxe van zo’n gevarieerd dieet, dus we gingen op zoek naar het voedsel dat de meeste varkens te eten krijgen: sojaschroten. Opmerkelijk genoeg is die soja genetisch gemanipuleerd. Als je er gif op spuit (round up) dan gaat alles in de omgeving dood, maar de soja groeit vrolijk door. Als vlees genetisch is gemodificeerd, dan moet dat op het pakje staan. Maar als het varken waar het vlees van afkomstig is gemanipuleerd voedsel eet, dan hoeft dat niet.

Luciferhoutjes
Maar goed: mijn favoriete scene. Vanuit een helikopter bekijkt verslaggever Roland Duong hoe met grof geweld, maar toch ook speels gemak enorme bomen omver worden gehaald. Twee bulldozers met een kabel ertussen van een paar honderd meter rijden naar voren en de bomen knappen als luciferhoutjes. De beelden gaan door merg en been. Cameraman Hans Bouma hing uit de helikopter om dit te filmen. In één beeld werd de consequentie van onze consumptie gevangen.

Aan het eind van het seizoen voerden wij Ot en Sien naar de slachtbank.”

Video player