Favoriet fragment Ersin

De Keuringsdienst bestaat tien jaar. Om dat te vieren duiken we dit seizoen in ons archief. Iedere week vertelt een (oud) verslaggever over zijn favoriete of meest indrukwekkende fragment.

Deze week is het de beurt aan Ersin Kiris. Hij is sinds 2012 verslaggever bij de Keuringsdienst van Waarde.

Tony and the Chocolate Factory
Mijn favoriete fragment komt uit de serie Tony and the Chocolate Factory. Deze onvergetelijke reeks  uitzendingen gaat over een ogenschijnlijk onschuldig product: chocolade. Je zou denken dat chocolade ieder kind op de wereld blij zou maken. Niet dus. Het is te bizar voor woorden dat er kinderen worden mishandeld voor chocolade, waarmee we andere kinderen weer blij maken.

Ik maak niet vaak mee dat ik een klap in mijn gezicht krijg van een televisieprogramma, maar tijdens het kijken van deze uitzending kwam ik erachter dat ik medeplichtig ben aan iets gruwelijks.

Fragment
In dit fragment gaat Teun naar Burkina Faso om verklaringen te verzamelen van slachtoffers die op een cacaoplantage hebben gewerkt als slaaf. Hij heeft deze verklaringen nodig om een rechtszaak te kunnen beginnen tegen zichtzelf; hij eet namelijk chocolade. De cacao in die chocolade is afkomstig van plantages waar kindslaven werken, dus door het eten ervan is hij medeplichtig aan slavernij. Een diep trieste en tegelijkertijd vrolijke uitzending. Dat maakt het zo krachtig.

Video player