Favoriet fragment Roland

De Keuringsdienst bestaat tien jaar. Om dat te vieren duiken we dit seizoen in ons archief. Iedere week vertelt een (oud) verslaggever over zijn favoriete of meest indrukwekkende fragment.

Deze week is het de beurt aan Roland Duong. Hij was tussen 2003 en 2011 verslaggever bij de Keuringsdienst van Waarde.

Speelgoedfabriek
In 2004 reisde ik naar China om de herkomst van de WereldNatuurFonds giraffe te vinden. Dat lukte helaas niet, maar ik kreeg wel een heftig kijkje in de keuken van de Chinese speelgoedindustrie. Door me voor te doen als zakenman kreeg ik toegang tot een paar fabrieken. Ik zag hoe Barbiepoppen door ambachtelijke Chinezen met de hand werden geverfd; met vijf kwastjes in de hand kleuren ze de poppen in sneltreinvaart.

Hongerloon
De arbeiders verrichtten aan de lopende band ambachtelijk werk voor slechts een paar cent per pop. Onvoorstelbaar. Als dat in West-Europa gebeurt kosten die poppen minstens 80 euro per stuk. De arbeiders leefden met zn zessen in krappe appartementen op het fabrieksterrein. Vijftig weken per jaar van huis, opgehokt, sloven voor een hongerloon. En dat alleen zodat wij nog meer knuffels kunnen kopen voor onze verwende kinderen, terwijl zij daar door de overvloed aan te goedkoop speelgoed weinig waarde meer aan hechten.

Fragment
Op een gegeven moment kwam ik in een fabriek waar pluchen beesten worden gevuld. De 'stuffer' werkte zo hard dat het leek alsof ik naar een versneld filmpje keek. Zijn ogen stonden bol van het irriterende pluis. Een moderne dwangarbeider in mijn ogen. Ik gaf hem een hand om hem te bedanken namens de kinderen van Nederland...

Video player