Eieren

Video player


De Keuringsdienst van Waarde gaat op pad om de ‘nieuwe’ situatie in de wondere wereld van eieren te onderzoeken. Sinds 1 januari jl. is er namelijk een Europees verbod op eieren uit legbatterijen. Dus eten we tegenwoordig alleen nog scharreleieren. Maar is dit ook zo? Want eieren krijgen we niet alleen als uitsmijter binnen, het zit zelfs in onze tandpasta. Ei wordt gebruikt als ingrediënt in vele supermarktproducten: pasta, koekjes, cake, sauzen (als mayonaise), brood, snoepgoed, tandpasta, etc.

Nederlandse boeren hebben ondertussen bijna allemaal hun legbatterijen omgebouwd tot scharrelschuren. Alle ‘consumptie eieren’ in Nederland zijn de beloofde scharreleieren. Maar niet alle Europese landen zich zo braaf houden aan de nieuwe Europese regels. Met name in Italië, Spanje en Polen zijn legbatterijen eerder de norm dan de uitzondering.

Onze verslaggever Maarten Remmers reisde af naar Italië, daar ging hij op onderzoek bij meerdere kippenboeren. Hij werd snel van het erf gejaagd. Maar wist uiteindelijk het verhaal boven water te krijgen. Zo kreeg hij zonder problemen een rondleiding van een Italiaanse boer door zijn legbatterij. Over zijn kippen had de boer het volgende te melden: “De kippen zijn gelukkig, ze krijgen te eten en te drinken….en ze hoeven niet rond te lopen!” Volgens hem zijn 70 á 80% van de Italiaanse eieren nog afkomstig uit legbatterijen.

De Keuringsdienst van Waarde gooit in deze uitzending de knuppel in het hoenderhok en kiest geen eieren voor zijn geld.

 

Reageren

comments powered by Disqus