Hoeveel bananen eten we?

 

Fruit is gezond. Dat weten we allemaal. Maar hoeveel eten we er van?
 

Populairste fruit ter wereld

Bananen zijn het populairste fruit ter wereld. Jaarlijks wordt er ongeveer 100 miljoen ton gekweekt en in het zuiden van de wereld zijn bananen één van de belangrijkste exportproducten. In Nederland eten we met z’n allen ongeveer 720 miljoen bananen per jaar. Dat lijkt heel veel, maar het zijn gemiddeld 43 bananen per persoon per jaar. In Europa zijn bananen het populairst bij de Zweden. Daar eten ze per persoon gemiddeld 126 bananen per jaar, dat is twee en een halve banaan per week.
 

Onmisbaar in derde wereldlanden

In derde wereldlanden is banaan niet alleen een lekker tussendoortje, maar is het op rijst, tarwe en mais na het meest gegeten product. Dat komt omdat bananen zo voedzaam zijn. In Oeganda worden de meeste bananen gegeten. Daar eten mensen gemiddeld vier en een halve banaan per dag.
 

Populair bij het ontbijt

Nederlanders eten gemiddeld per dag 101 gram fruit. Vrouwen eten meer fruit dan mannen en hoe ouder we worden, hoe meer fruit we gaan eten. Bananen zijn het populairste fruit bij het ontbijt en bij de lunch. Als tussendoortje is de appel nog nét iets geliefder.

Bronnen: Voedingscentrum, Issuu, Nationaal Kompas

 

woensdag 3 september 2014