Hoe drink je je bier altijd vers?

Hoe drink je je bier altijd vers?

Na een lange dag. Heerlijk in de zon. Een fris biertje is lang zo gek nog niet. Na de Ice Cold van Heineken is er sinds een tijdje ook een extra verse variant. Bij een test of je het verschil proeft, konden de meeste uitgenodigde bierkenners de twee soorten niet uit elkaar houden. De Keuringsdienst vroeg een bierexpert waar het verschil in zit.

Het Extra Vers biertje en een gewoon biertje komen uit dezelfde brouwerij, uit hetzelfde vat, dus er zit precies hetzelfde in. Maar er is wel een heel klein verschil, zegt expert Fiona de Lange. Door het gekoeld en twee keer sneller te vervoeren naar de winkel en er een beschermend wit papiertje om heen te wikkelen, behoud je de vers gebrouwen smaak. Althans voor de fijnproever. En voor heel even.

Deze verse smaak heeft een garantie van 30 dagen. Daarna wordt het weer een gewone Heineken. Er is dus weinig verschil in smaak, maar verschil in de portemonnee is er wel. Een Extra Vers kost €1,09 en daar kun je bijna twee normale flesjes voor halen. Tel uit je winst. Zeker als je al niet zo’n fijnproever bent en je normaal bier met liefde behandelt.

Tips van de bierexpert: een krat dat al maanden op de supermarktvloer ligt te verstoffen, laat je links liggen. Zoek er een met de langste houdbaarheidsdatum.
Eenmaal thuis kun je ook een slag slaan. Licht en hitte zijn dé boosdoeners voor elk normaal biertje, dus bewaar je flesjes in de koelkast. In een kelder of schuur schommelt de temperatuur –vooral in de zomer– teveel. En dat is schadelijk.


Deze kijkersvraag is van Amber van Doorn.

Auteur: Bram Beckmans
 

donderdag 13 april 2017