Een drankje tappen uit een boom

Een drankje tappen uit een boom

Het is het sap dat door die grijswitte bomen stroomt: berkenwater. Tegenwoordig ook verkrijgbaar als wondermiddeltje bij de eco-winkel. De Keuringsdienst wil weten hoe berken uitgeperst worden.


Een bijzonder vochtige boom
Op ieder hoopje zand van het Noordelijk halfrond kan de berk groeien. De boom wordt wel een goede twintig meter hoog en produceert in het voorjaar liters vocht. Net als mensen bestaan ook bomen grotendeels uit water. De berk is samen met de esdoorn koploper als het om hoeveelheden water gaat. De esdoorn wordt al langere tijd getapt en levert geen esdoornwater, maar een geconcentreerde siroopje (maple syrup) op. Dat heeft hem zelfs een plekje op de nationale vlag van Canada bezorgd. Nu is het tijd voor de berk.

Hoe je een berk tapt
Hoe haal je dat sap nou uit een boom? Europese berkenwaterimporteurs tappen het water vooral uit Scandinavische bomen. Het duurt namelijk tientallen jaren voordat een berk ‘tapbaar’ is. En daar kan een trend niet op wachten. Daarom heeft het opzetten van een berkenfarm hier weinig zin. Een van de grootste farms staat in Finland en telt zo’n zevenhonderd berken die door een er buisjes in te schroeven van hun sap worden ontdaan. Zo ontstaat er een bizar buisjessysteem in de farm.

Geduld is een must
Tijd is hierbij belangrijk. Het water druppelt langzaam en een enkele berk zorgt maar voor een paar liter per jaar. Uitwringen van zo’n boom kan ook, maar dat is je eigen glazen ingooien. De berk moet het volgende jaar weer leveren. Het gedruppelde sap komt in flesjes waarna er nog wat smaak-en zoetstoffen aan worden toegevoegd. En hoewel foodbloggers zweren bij de helende werking van dit sap, ontkrachten wetenschappers dit. Een glas water doet dezelfde truc.

Auteur: Bram Beckmans
 
 

donderdag 13 april 2017