Waarom alleen Japanners zeewier kunnen verteren

Waarom alleen Japanners zeewier kunnen verteren

Zeewier is de bikkel van de onderwaterplanten en zit vol moeilijk verteerbare suikers, althans voor westerlingen. Voor Japanners is het afbreken van deze plant een eitje. Hoe komt dat?


Het simpele antwoord is: heel veel rauw zeewier eten. Dagelijks zeewier op het menu –je wordt er kennelijk een beetje vissig van. De constante consumptie van dit plantje zorgt namelijk voor verandering in de menselijke darmflora. Tussen de honderden verschillende darmbacteriën die daar leven, is er één bacterie, de Bacteroides plebeius, die alleen bij Japanners een extra enzym draagt.

En laat deze nou extreem goed zijn in het afbreken van deze algen. Een cultureel verschil in de darmen is niet eerder aangetoond. De gewone enzymen in westerse lichamen zijn namelijk totaal niet in staat om alle delen van het zeewier te knippen. Japanners hebben hier dan ook al jaren (onbewust) hun best voor gedaan. 

1500 jaar geleden begon de Japanner met het eten van rauwe zeewier. Hun darmen namen geleidelijk het verteer-enzym van de zee bacterie op deze plant over. Helpt het dan om heel veel sushi te gaan eten? Nee, helaas helpt die bewerkte (gedroogd of gekookt) vorm niet om als westerling ook een zeewier-verteerkampioen te worden.

Maar toch goed nieuws voor de sushi liefhebber: de Nederlandse overheid gaat namelijk 5 miljoen euro in zeewierteelt –‘groente van de toekomst’- investeren. Deze speciale zeewierboerderijen in de Noordzee zijn de nieuwe kweekkassen van ons land en gaan ons in de komende jaren van de duurzame plantjes voorzien. Er ligt er al eentje voor de kust van Scheveningen.

Auteur: Bram Beckmans
 

zondag 30 april 2017